Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πώς να αναγνωρίσεις έναν πρωτοετή φοιτητή

Το πρώτο έτος ήρθε με φόρα για να μείνει τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια στην πόλη σου και κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι αυτό που τραβάει τα φώτα όλα πάνω του. Εσύ που είσαι παλιός πλέον, πρέπει να μάθεις να το ξεχωρίζεις από....


Το dress code: Κοτσιδάκια στα μαλλιά για τα κορίτσια, σχολική τσάντα για τα αγόρια και χρώματα στα ρούχα που φωνάζουν από μακριά 5ήμερη στη Ρόδο, παρατηρούνται συχνά στο πρώτο έτος. Γυαλί μυωπίας σε συνδυασμό με μαλλί καπελάκι, με φωνάζεις και Justin Bieber, μπορεί εύκολα να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι έτος είναι ο απέναντι σου.

Τη συμπεριφορά τους στο Πανεπιστήμιο: Όταν βλέπεις συνωστισμό στις σκάλες της σχολής σου, ουρές στα μαθήματα που ξεκινούν πριν τις 10 το πρωί, μισή ώρα νωρίτερα προσέλευση σε όλα τα μαθήματα και φυσικά μόλις αντικρίσεις το πρώτο σήκωμα του χεριού την ώρα του μαθήματος που να λέει ‘Κύριε, μπορώ να πάω στην τουαλέτα’ διαπιστώνεις αμέσως με τι ηλικίες έχεις απέναντι σου. 

Το τι λένε: Ναι! Αν έχεις ανοικτά τα αυτιά σου και ακούσεις συζητήσεις από πρώτο έτος θα νιώσεις τόσο μεγάλος που θα τρέξεις άμεσα στο πλησιέστερο ΚΑΠΗ να κάνεις την εγγραφή σου. ‘Από πού είσαι;’, ‘Θα μου δώσεις το κινητό σου;’. ‘Πάμε για καφέ;’, ‘Πως λες να είναι οι εξετάσεις;’, ‘Εγώ θα βάλω στόχο να τελειώσω στα τέσσερα χρόνια;’, ‘Τι είναι η γενική συνέλευση;’, ‘Τι σημαίνει απαλλακτική εργασία;’ είναι κάποιες ατάκες τις οποίες τις ακούς συχνά από το πρώτο έτος.

Το πώς κινούνται: Οι παρέες του πρώτου έτους μπορούν να κατεβάζουν άνετα ομάδα ποδοσφαίρου καθώς τους πρώτους μήνες αποτελούνται από πάνω από δέκα άτομα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των παρεών αυτών είναι πως οτιδήποτε και αν θελήσουν να κάνουν το πράττουν όλοι μαζί. Είτε θα πάνε για καφέ, είτε για ποτό, είτε για μαστίχα στο περίπτερο, η παρέα οφείλει να είναι ενωμένη και πάντα να ακολουθεί αυτόν τον έναν που έχει να κάνει κάτι. 

Τις σημειώσεις: Η καλύτερη πηγή σημειώσεων για τα μαθήματα είναι τα πρώτα έτη. Παιδί μου αλήθεια σου λέω. Πάρε σημειώσεις από πρωτοετή και θα με θυμηθείς. Στην αρχή βάζουν ημερομηνία, πάνω δεξιά γράφουν την ώρα και τον καθηγητή που διδάσκει και στην αμέσως επόμενη σειρά ξεκινάει ο οργασμός της λεπτομέρειας. «Εγκληματολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη συστηματική μελέτη του εγκλήματος, είπε ο κύριος Παπαδόπουλος ενώ έπινε μια γουλιά νερό από το μπουκαλάκι που έβγαλε μέσα από τη τσάντα του το οποίο πήρε προφανώς από το κυλικείο (50 λεπτά)’


Τις Παρατάξεις: Ίσως είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβεις ποιος φοιτητής είναι από το πρώτο έτος και ποιος όχι. Δίπλα στα poulain θα βλέπεις ΠΑΝΤΑ τους πράσινους, γαλάζιους, κόκκινους καρχαρίες να γυρνάνε γύρω-γύρω περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ενημερώσουν το μικρό ψαράκι τι πρέπει να ψηφίζει την δεύτερη Τετάρτη του Μάη. Δίπλα στο πρώτο έτος θα βλέπεις ΠΑΝΤΑ έναν λόγο να ντρέπεσαι που είσαι φοιτητής.


Ναι, το πρώτο έτος έχει έρθει και περιμένει να το ανακαλύψεις. Μην ξεχνάς ένα πράμα προτού το κρίνεις: Στη θέση που είναι ήσουνα και στην θέση που ‘σαι θα ‘ναι… 


πηγή: mycampus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου