Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

iOS 7, Παρουσίαση

Το iOS από την ημέρα που μας το παρουσίασε η Apple μέχρι πριν λίγες ώρες πάνω κάτω είχε παραμείνει το ίδιο. Χρησιμοποιώ το λογισμικό από το 2010, έχοντας περάσει αρκετές συσκευές από τα χέρια μου, και υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως είναι η τελευταία ευκαιρία της Apple να κάνει το θαύμα, φέρνοντάς μας ένα ανανεωμένο σύστημα. Κι όμως, η έβδομη έκδοση του iOS είναι αγνώριστη.
iOS 7 iPhone 5
Ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά του αποτελούν μία διασταύρωση Android, Jailbreak και ελάχιστα Windows Phone.




Design
Το iOS αποχαιρετά τον ξεπερασμένο κλασικό σχεδιασμό του και υποδέχεται τη νέα μόδα που επικρατεί στα λογισμικά των smartphones, το «flat». Η επιφάνεια χρήστη και οι εφαρμογές πλέον είναι επίπεδες, γεγονός που φέρνει το Metro UI των Windows Phone στο μυαλό. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να επιλέξει live wallpapers για εικόνα background.
iOS 7 screenshot official
Τι είναι καινούργιο;
Όπως αναφέραμε παραπάνω, στον τομέα των χαρακτηριστικών, το λογισμικό αποτελεί μια «συγχώνευση» Android και Jailbreak. Το iOS 7 παρουσιάζει μια ποικιλία widgets, παρόμοια του Android και tweaks που βρίσκουμε στο Cydia.
Lock Screen
Ύστερα από έξι χρόνια, επιτέλους η οθόνη κλειδώματος επιτέλους ανανεώθηκε. Πλέον ο χρήστης για να ξεκλειδώσει την συσκευή του πρέπει να σύρει το δάχτυλό του από κάτω προς τα πάνω, αντικαθιστώντας το καθιερωμένο «slide–up-to unlock».
iOS 7 screenshot official
Multitasking
Μία άλλη εκθαμβωτική ανανέωση παρατηρήθηκε στο multitasking. Ο σχεδιασμός του είναι παρόμοιος του Auxo. Καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη και ακριβώς πάνω από το app συμπεριλαμβάνετε μια μεγάλη preview της εφαρμογής. Επίσης, το έξυπνο-multitasking είναι ικανό να ενημερώνει τις εφαρμογές όσο λειτουργούν αυτές στο background με βάση πόσο τις χρησιμοποιεί ο χρήστης ξεχωριστά, χωρίς να σπαταλάει μπαταρία. Σε περίπτωση διαθέσιμης ενημέρωσης εφαρμογής, το multitasking κρίνει αν το σήμα ασύρματου δικτύου είναι ικανό για την εκτέλεση ή όχι του συγκεκριμένου έργου.
Siri
Η εταιρεία ανέβασε και το IQ της Siri καθώς πλέον χρησιμοποιεί περισσότερες πηγές για τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις των χρηστών (Twitter, Wikipedia και Bing ). Η Siri επιπλέον υιοθέτησε χαρακτηριστικά UI του Google Now, καθώς είναι card-based και είναι ικανή να ρυθμίζει την φωτεινότητα της οθόνης, ανοιγοκλείνει το Bluetooth κ.α. Τέλος, η φωνή της πλέον μοιάζει πιο πολύ με την ανθρώπινη σε σύγκριση με την πρώτη έκδοσή της.
iOS 7 screenshot official
Κέντρο ειδοποιήσεων
Το κέντρο ειδοποιήσεων πλέον προσφέρει πληροφορίες για τον καιρό, γενέθλια, και προβάλλει διάφορα δεδομένα από το ημερολόγιο. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο κέντρο ειδοποιήσεων από την οθόνη κλειδώματος.
Κέντρο ελέγχου
Το μήλο φρόντισε να συμπεριλάβει ένα παρόμοιο σε λειτουργία αντίγραφο του γνωστού Jailbreak tweak ‘SBSettings’, επιτρέποντας το χρήστη μέσω διάφορων toggles να ανοιγοκλείνει το WiFI, Bluetooth, Airplane mode, να ρυθμίζει τη φωτεινότητα και το media player. Ο χρήστης για να εμφανίσει το command center, το μόνο που έχει να κάνει είναι να σύρει το δάχτυλό του από το κάτω προς το πάνω μέρος της οθόνης, όσο βρίσκεται στο Springboard.
Κάμερα και άλμπουμ
Η κάμερα και το άλμπουμ στο iOS παρουσιάζουν στοιχεία παρόμοια του Android. Έχει βελτιωμένο UI και εκτός από το πανόραμα, πλέον ο χρήστης μπορεί να προσθέσει κάδρο στις φωτογραφίες του (Instagram, Hi). Επίσης το άλμπουμ κατηγοριοποιεί τα βίντεο με βάση την τοποθεσία και ημερομηνία που τραβήχτηκαν.
Safari και App Store
Με την εμφάνιση του Chrome στο App Store, από τον Ιούλιο του 2012 το Safari έμεινε στο «ράφι». Πλέον όμως ο iBrowser είναι ακριβώς ίδιος με το browser της Google. Δεν είναι πλέον περιορισμένος σε οκτώ καρτέλες αλλά απεριόριστες, οι καρτέλες είναι πανομοιότυπες με αυτές στο Chrome και διαθέτει πλέον μία μόνο μπάρα αναζήτησης (για συνδέσμους και για απλή αναζήτηση).
Το App Store πλέον, όπως και το Play Store, ενημερώνει τις εφαρμογές αυτόματα και ο σχεδιασμός του μοιάζει πολύ με των Windows Phone και προτείνει εφαρμογές στον χρήστη με βάση την τοποθεσία του.
iOS 7 screenshot official
FaceTime, AirDrop, iTunes Radio και Weather
Στο iOS 7, επιτρέπεται αποκλείστηκα-φωνητική κλήση μέσω FaceTime (VoIP) φέρνοντας το ένα βήμα πιο κοντά στο Skype.
Ένα καινούργιο χαρακτηριστικό των iOS 7 είναι και το AirDrop. Το AirDrop επιτρέπει τον χρήστη να κάνει share ένα σύνδεσμο από το διαδίκτυο με άλλους χρήστες συσκευών που φοράνε iOS 7 μέσω σύνδεση WiFi.
Ύστερα από μια πλημύρα φημών για τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, το iRadio είναι επιτέλους εδώ. Η δωρεάν music streaming υπηρεσία είναι τοποθετημένη στο music player του iOS 7 και είναι προσωρινά διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ. Η Apple φρόντισε να κυκλοφορήσει μία έκδοση για Mac, PC και Apple TV.
Κλείνοντας, το σύστημα προσφέρει μία βελτιωμένη εφαρμογή για τον καιρό με νέο ομορφότερο UI, με μία ακριβής πρόβλεψη του καιρού για την τρέχον ημέρα την επόμενη και για τις υπόλοιπες πέντε ημέρες της εβδομάδος.
iOS 7 screenshot official
Κυρίως εμπνευσμένο από τα αντίπαλα στρατόπεδα, το καινούργιο λειτουργικό σύστημα κινητών συσκευών της Apple φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Διαθεσιμότητα
Η αναβάθμιση σε iOS 7 θα είναι διαθέσιμη τον χειμώνα για iPhone 4, iPhone 4S και iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4 (Retina), iPad mini και iPod Touch 5th generation. Κάποιες από τις παραπάνω λειτουργίες δεν θα είναι διαιθέσιμες σε όλες τις συσκευές.

πηγή techblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου