Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η Ιστορία Μιας Φανέλας


Εθνική Γαλλίας

Οι Πετεινοί λέγονται και τρίχρωμοι, επειδή φέρουν τα τρία χρώματα της Γαλλίας.

Τα χρώματα προέκυψαν από το έμβλημα των Παρισίων που ήταν κόκκινο και μπλε, και το βασιλιά της Γαλλίας που είχε το άσπρο ως χρώμα.

Δηλαδή τα χρώματα υπάρχουν ως εθνικά πριν τη γαλλική επανάσταση.


Χρησιμοποιήθηκαν στην περίοδο της Assemblée nationale constituante, και σημαίνουν την εξουσία του βασιλιά της χώρας μέσα από τον λαό.

Από τους Γαλάτες προέκυψε και ο πετεινός. Gallus στα λατινικά σήμαινε και Γαλάτης αλλά και πετεινός και έτσι έγινε η ταύτιση των πετεινών με τους Γαλάτες. Λέγεται βέβαια ότι και οι ίδιοι οι Γαλάτες είχαν ως σύμβολό τους έναν πετεινό.


Φιορεντίνα

Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας είχε τα χρώματα της σημαίας της πόλης, μαύρο, λευκό και κόκκινο. Ο μύθος αναφέρει ότι καθώς έπλεναν τις εμφανίσεις στον ποταμό της πόλης Άρνο, αυτές ξέβαψαν και πήραν ένα μωβ χρώμα. Το νέο χρώμα άρεσε και αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται στις εμφανίσεις της ομάδας.










Μπαρτσελόνα

Η ίδρυση της Μπαρτελόνα έγινε από 2 Ελβετούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά στο λιμάνι της Καταλωνίας. Όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Μπαρτελόνα, ο ένας εξ αυτών, ο Χανς Γκάμπερ, πρότεινε να δώσουν στο νεοσύστατο σύλλογο τα χρώματα της αγαπημένης του ελβετικής ομάδας, της Βασιλείας. Η πρότασή του έγινε δεκτή κι έτσι η Μπαρτσελόνα από τότε φοράει το μπλε και το γκρενά.









Λιντς Γιουνάιτεντ

Όταν ο σύλλογoς προσέλαβε προπονητή τον Don Revie, αυτός είχε όραμα να μετατρέψει την άσημη Λιντς σε μεγάλη ομάδα. Το πρώτο, λοιπόν, που έκανε ήταν να καθιερώσει την ολόλευκη φανέλα, η οποία παρέπεμπε στη Ρεάλ Μαδρίτης! Η απόφαση του αυτή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους οπαδούς της ομάδας, αλλά όταν άρχισαν οι πρώτες επιτυχίες των “Παγωνιών”, ξεχάστηκαν γρήγορα.










Εθνική Ολλανδίας

Εκεί βασίλευε ο οίκος της Οράγγης και το πορτοκαλί ήταν το χρώμα που χαρακτηρίζει την Βασιλική οικογένεια. Οράνιε, άλλωστε σήμαινε και πορτοκαλί. από αυτών βγήκε και το παρατσούκλι των Ολλανδών. Πορτοκαλί χρώμα υπήρχε και στην επίσημη τρίχρωμη σημαία της Ολλανδίας μέχρι τα μέσα του 19ο αιώνα, όταν αντικαταστάθηκε από το κόκκινο. Η παράδοση λέει ότι η αλλαγή αυτή από πορτοκαλί σε κόκκινο έγινε κατά λάθος






Γιουβέντους

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι πρώτες εμφανίσεις της “Μεγάλης Κυρίας” ήταν ροζ. Από το πολύ πλύσιμο, όμως, κάποια στιγμή ξεθώριασαν. Έτσι, ανέθεσαν στον Άγγλο John Savage (μέλος της Juventus τότε), να βρει καινούργιες από την πατρίδα του. Αυτός απευθύνθηκε σε έναν φίλο του που ζούσε στο Nottingham,ο ποίος τους έστειλε τις ασπρόμαυρες φανέλες της αγαπημένης του Νοτς Κάουντι. Οι Ιταλοί ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να καθιερώσουν την ασπρόμαυρη εμφάνιση ως τη βασική τους.








Εθνική Σλοβενίας

Η Σλοβενία μπορεί να έχει στη σημαία της τα πανσλάβικα χρώματα (κόκκινο λευκό μπλε ) αλλά στα εθνικά της χρώματα έχει επιλέξει το πράσινο, που συμβολίζει την βλάστηση στην ορεινή αυτή κεντροευρωπαϊκή χώρα.

                                                   


Μπόκα Τζούνιορς

Η αγαπημένη ομάδα του Μαραντόνα, ξεκίνησε φορώντας λευκά σορτσάκια και ανοιχτόχρωμες (μπλε ή ροζ) μπλούζες. Αργότερα, χρησιμοποίησε ασπρόμαυρες φανέλες. Το 1907, με τα ίδια -ασπρόμαυρα χρώματα- αγωνιζόταν και μια μικρή ομάδα με το όνομα Boedo. Έτσι, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένα παιχνίδι ανάμεσα στις 2 ομάδες, με τον χαμένο να αλλάζει χρώμα στην εμφάνιση του. Η Μπόκα έχασε και οι παίχτες θολωμένοι από την ήττα κατέβηκαν στο λιμάνι. Εκεί πήραν την εξής απόφαση: τα νέα χρώματα της ομάδας τους θα τα πάρουν από τη σημαία του πρώτου πλοίου που θα δέσει στο λιμάνι! Το πρώτο πλοίο, λοιπόν, ήταν το σουηδικό Drottning Sophia κι από τότε η Μπόκα φοράει κίτρινα και μπλε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη φανέλα δεν είχε τη σημερινή της μορφή. Η κίτρινη ρίγα δεν ήταν στη μέση αλλά ήταν διαγώνια με ένα παρόμοιο σχέδιο όπως της “μισητής” αντιπάλου River Plate. Λόγω αυτής της ομοιότητας, αποφασίστηκε να αλλάξει κι έτσι καθιερώθηκε η σημερινή της εμφάνιση.




Εθνική Ιαπωνίας

Οι βασιλικοί οίκοι επιβάλουν χρώματα, αλλά και τα απαγορεύουν . Στην Ιαπωνία το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται μόνο για τη σημαία και τα ρούχα της αυτοκρατορικής οικογένειας για αυτό οι εθνικές ομάδες φόρεσαν γαλάζιες φανέλες. Και αυτό είναι αυτοκρατορικό χρώμα ,αλλά χρησιμοποιείται όταν ο αυτοκράτορας ταξιδεύει στη θάλασσα σύμφωνα με το πρωτόκολλο.








Ρεάλ Μαδρίτης

Η βασίλισσα της Ευρώπης, ξεκίνησε με λευκές φανέλες, οι οποίες είχαν μία διαγώνια μπλε ρίγα. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα,οι ιθύνοντες του συλλόγου καθιέρωαν την ολόλευκη φανέλα, εμπνευσμένοι (άγνωστο γιατί) από τις εμφανίσεις της Κορίνθιανς!











Εθνική Ιταλίας

Η ΙΤΑΛΙΑ φοράει μπλε χρώματα ενώ η σημαία της είναι πράσινη λευκή και κόκκινη.
Το γαλάζιο ήταν το βασικό χρώματα στη σημαία του βασιλείου της Σαρδηνίας , ενώ από τα κράτη που ενώθηκαν για να σχηματίσουν την ΙΤΑΛΙΑ του 1860. Και επειδή ο βασιλείας της Σαρδηνίας Βίκτωρ Εμανουέλε Α ανακηρύχθηκε βασιλείας ολόκληρης της ΙΤΑΛΙΑΣ διατήρησε το γαλάζιο χρώμα στη δικιά του σημαία. Δεδομένου ότι ο βασιλείας ήταν επίτιμος πρόεδρος σε κάθε αθλητική ομοσπονδία οι ομάδες ντύθηκαν στα μπλε για να τον τιμήσουν . Και δεν το άλλαξαν το 1946 όταν η ΙΤΑΛΙΑ έγινε δημοκρατία.




Εθνική Γερμανίας

Στο ασπρόμαυρο της Γερμανίας κρύβεται η μεγάλη πρωσική παράδοση. Η Πρωσία ένα από τα βασίλεια που ενώθηκαν για αποτελέσουν τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ το 1870 είχε ως παραδοσιακά χρώματα το μαύρο και το λευκό. Αυτά ήταν τα χρώματα του οίκου Χοεντσρόλεν , ο όποιος έδωσε στη χώρα όλους τους κάιζερ που είχε.Το πράσινο στη δεύτερη εμφάνιση των Γερμανών(επίσης χρώμα που απουσιάζει από τη σημαία) πρέπει να αναζητηθεί στα εθνικά χρώματα της Σαξονίας, επίσης μεγάλου βασιλείου στα ανατολικά της χώρας.

1 σχόλιο: