Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οπτικές απάτες. Από τις δύο στις τρεις διαστάσεις (photos + Video)

Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα. 

Διακρίνετε κάτι περίεργο; 

Η εικόνα αυτή, όπου οι σκάλες ανεβαίνουν συνεχώς παρόλο που ξαναγυρίζουν στο ίδιο σημείο, είναι ένα κλασικό παράδειγμα «λογικά αδύνατου» σχήματος.

Από τα πασίγνωστα «λογικά αδύνατα» σκίτσα του Έσερ, όπως το παραπάνω, μέχρι το «συμπαγές» Παρίσι στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Inception», όλοι έχουμε ξεγελαστεί από οπτικές απάτες. 

Αυτά τα περίεργα αντικείμενα που φαίνεται να καταργούν τους νόμους της λογικής, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν φυσιολογικά στον κόσμο μας. 

Παρ’ όλ’ αυτά, ο καθηγητής Κοκίσι Σουγκιχάρα από το πανεπιστήμιο «Μέιτζι» του Καβασάκι ειδικεύεται στην κατασκευή τρισδιάστατων τέτοιων μοντέλων. 

Η τελευταία του κατασκευή παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο από το περιοδικό New Scientist. Όπως θα παρατηρήσετε κι εσείς, συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να αντιλαμβάνεται το αντικείμενο όπως αυτό φαίνεται (στην προκειμένη περίπτωση, ένα σπίτι) ακόμη και αφότου μας αποκαλυφθεί το πραγματικό σχήμα του. 

Ο καθηγητής, προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτήν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μελέτησε μια σειρά από παρόμοιες οπτικές απάτες. Κατέληξε στο ότι ο εγκέφαλος, όταν προσπαθεί αντιληφθεί πράγματα με αμφιλεγόμενο σχήμα, επιλέγει τις πιο «ορθογώνιες» δομές. 

Και για να βιώσετε ακόμη καλύτερα τη δύναμη της οπτικής απάτης στην αντίληψη του εγκεφάλου σας, δείτε το παρακάτω βίντεο το οποίο πήρε βραβείο στον διαγωνισμό για την καλύτερη οπτική απάτη του 2012! Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικεντρωθείτε στην τελεία, στο μέσο του βίντεο... 



tinella.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου