Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Επιτεύχθηκε ο στόχος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων

Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι προσφορές για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο Eurogroup της Πέμπτης οι τελικές αποφάσεις...
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επαναγορά ομολόγων. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), μετά την μικρή παράταση που δόθηκε τη Δευτέρα, με σκοπό να διευρυνθεί η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.
Ο στόχος των 30 δισ. ξεπεράστηκε, καθώς  οι προσφορές αυξήθηκαν στα 31,8 δισ. ευρώ.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η υψηλότερη τιμή που θα πληρώσει η Αθήνα δημιουργεί απόκλιση από τους αρχικούς στόχους για τη μείωση του χρέους.
Η μέση τιμή επαναγοράς ανήλθε στα 33,5 σεντς ανά ευρώ χρέους, ελαφρά ψηλότερα από το αναμενόμενο.
Από αυτό προκύπτει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί για τις 11 που προβλεπόταν, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.
Μεγάλη συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν προσφέρει έως την Παρασκευή γύρω στο 60% των περίπου 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τώρα συμμετείχαν με σχεδόν το σύνολο (98%-100%) των τίτλων που είχαν στην κατοχή τους, με αποτέλεσμα ο ΟΔΔΗΧ να έχει συγκεντρώσει από 30-31,5 δισ. ευρώ.
Η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων, είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Στόχος της Ελλάδας ήταν, να επαναγοράσει χρέος αξίας 30 δισ. ευρώ, με δάνειο 10 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF. Tο καθαρό χρέος θα μειωθεί έτσι κατά 20 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα της επαναγοράς ήταν το θέμα συζήτησης της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης.
Η τηλεδιάσκεψη, προετοίμασε το έδαφος για το Eurogroup της Πέμπτης, που θα αποφασίσει και επίσημα την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο
Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στον απόηχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος επαναγοράς χρέους.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, στις 872,03 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,28%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,68%.
Ανοδικά κινήθηκαν 109 μετοχές, 50 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου