Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Τα προνόμια των VIP στις φυλακές Κορυδαλλού

Πώς περνάνε τις ημέρες τους στην 6η πτέρυγα οι VIP κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι παραγγελίες για φαγητά και τα επιτραπέζια παιχνίδια...

Η 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού "φιλοξενεί" πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλοτε οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα και αντιπρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων Αντώνη Αραβαντινό, πρόκειται για "πλούσιους που περνάνε καλά στις φυλακές"
Ανάμεσα στους "υψηλούς φιλοξενούμενους" της 6ης πτέρυγας περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο γνωστός επιχειρηματίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης, ο έτερος επιχειρηματίας της υπόθεσης Αστέριος Οικονομίδης, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.
Οι σχέσεις μεταξύ τους, όπως σημειώνεται στα "Νέα", δεν είναι οι καλύτερες ακόμα και αν το κατηγορητήριο τους θέλει να δρούσαν σαν ομάδα που ξέπλενε μαύρο χρήμα από μίζες.
Όπως λέγεται, δεν έχει καμία επαφή ο Άκης Τσοχατζόπουλος ούτε με τον εξάδελφό του ούτε με τον παλαιό συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στην πτέρυγα των "διάσημων κατηγορούμενων" κρατείται ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος μάλιστα έχει φροντίσει να είναι στο ίδιο κελί με τον γιο του Σταύρο Ψωμιάδη, ο οποίος μπήκε στη φυλακή λίγο καιρό μετά τον πατέρα του.
Εκεί βρίσκεται και ο Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος μέχρι πρότινος μονοπωλούσε τις εκπομπές και τις σελίδες των περιοδικών λάιφσταϊλ. Ο γνωστός μόδιστρος, μετά τις διαδοχικές συλλήψεις και αφού προηγουμένως είχε κάνει μία στάση στις φυλακές του Μαλανδρίνου για χρέη προς το Δημόσιο και μη καταβολή ΦΠΑ, κατέληξε και αυτός στην 6η πτέρυγα του Κορυδαλλού.
Δικηγόροι που έτυχε να τον συναντήσουν υπό συνθήκες κράτησης έχουν να λένε ότι είναι ιδιαίτερα ευγενής. Φροντίζει εξάλλου και μέσα στη φυλακή να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Για τον λόγο αυτόν αθλείται όσο περισσότερο μπορεί. Όσοι ξέρουν τις διατροφικές του συνήθειες, λένε ότι έχει αδυναμία στις ρυζογκοφρέτες, τις οποίες αγοράζει από την καντίνα των φυλακών.
Συγκάτοικος στην ίδια πτέρυγα, ίσως από τους παλιότερους εκεί, είναι και ο τελευταίος κρατούμενος από τους πρωταίτιους της χούντας Νίκος Ντερτιλής.
Η "μάζωξη" στην 6η πτέρυγα
Όπως λέει ένα σωφρονιστικός υπάλληλος, υπάρχει ένας βασικός λόγος που όλοι αυτοί οι κρατούμενοι συγκεντρώνονται σε μία πτέρυγα και αυτός δεν είναι άλλος από το να αποφευχθούν ενδεχομένως βίαια επεισόδια εις βάρος τους ή ακόμα και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους ποινικούς κρατουμένους.
Οι ένοικοι της 6ης πτέρυγας, κατά κοινή ομολογία όσων γνωρίζουν καλά τα κατατόπια των φυλακών, έχουν την τύχη να μη στριμώχνονται με πολλούς άλλους μαζί στον ίδιο θάλαμο. Οι πιο προνομιούχοι βρίσκονται μόνοι τους σε ένα κελί, ενώ άλλοι είναι υποχρεωμένοι να μοιράζονται με κάποιους άλλους τις λεγόμενες σουίτες του Κορυδαλλού. Όλα όμως τα κελιά διαθέτουν τηλεόραση.
Τα ταπεράκια με το σπιτικό φαγητό και οι παραγγελίες
Όσο για το μενού, δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το διαιτολόγιο των φυλακών. Μπορούν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι, ανεξάρτητα από την πτέρυγα στην οποία βρίσκονται, να γεύονται ό,τι τραβάει η όρεξή τους.
Αρκεί να έχουν χρήματα για να πληρώνουν τα εδέσματα που παραγγέλνουν. Ελάχιστοι πάντως από τους διάσημους της 6ης πτέρυγας επιλέγουν να παραγγείλουν φαγητό εκτός των φυλακών.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων προβλέπει ότι οι κρατούμενοι μπορούν, με δικά τους βέβαια έξοδα, να κάνουν ατομικές παραγγελίες ειδών διατροφής.
Οι παραγγελίες δίνονται είτε στην καντίνα της φυλακής, είτε στον προμηθευτή φυλακών που έχει επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού, είτε απευθείας στο ελεύθερο εμπόριο. Υπάρχουν και οι πιο τυχεροί, οι οποίοι μπορούν να γευτούν σπιτικό φαγητό από τους συγγενείς που τους επισκέπτονται, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το "ταπεράκι" θα ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία των φυλακών.
Το μόνο που δεν επιτρέπεται να φέρουν οι συγγενείς των κρατουμένων είναι φρούτα. Κατά τα άλλα, κρέατα, λαχανικά, ψάρια, ακόμη και καπνιστός σολομός, όπως είπε ο Αντ. Αραβαντινός στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, βρίσκονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο των κρατουμένων ανάλογα με το βαλάντιό τους.
"Άφραγκοι" στη φυλακή
Οι κρατούμενοι για ευνόητους λόγους -αποφυγής κλοπής- δεν έχουν επάνω τους χρήματα. Η πληρωμή στο κυλικείο γίνεται με μάρκες ή με συμψηφιστικά κουπόνια. Ο υπεύθυνος του κυλικείου, μάλιστα, κρατάει και το σχετικό τεφτέρι ξεχωριστά για τα χρέη του κάθε κρατουμένου. Όσο για την αγορά ειδών επί πιστώσει, απαγορεύεται ρητά.
Τι επιτρέπεται να έχουν όμως οι κρατούμενοι της 6ης πτέρυγας του Κορυδαλλού; Επιτραπέζια παιχνίδια χωρίς ζάρια, ηλεκτρονικά παιχνίδια (game boy), περιοδικά, εφημερίδες, σύνεργα ζωγραφικής, καφές, ζάχαρη, ξυπνητήρι, μπάλες και ηλεκτρικά μάτια (κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις).
πηγή:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου