Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τι γίνεται με την χαμένη Λίστα?

Ποιος γνωρίζει τι για την «χαμένη» λίστα με τις ελβετικές καταθέσεις
Αθήνα
Αφαντη, παρά το γεγονός ότι πέρασε από πολλά χέρια, είναι η λίστα των 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία. Ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι θα ζητήσει αντίγραφο από τους Γάλλους, ενώ ο Γ.Παπακωνσταντίνου παρενέβη εκ νέου για να τονίσει ότι παρέδωσε ένα τμήμα της στα χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη και εξ ολοκλήρου στα χέρια του τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Διώτη. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το έγγραφο είναι σε γνώση του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλα.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλλας έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιεχόμενο του αρχείου. Αλλώστε, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να μεσολάβησε για την απόκτηση της λίστας από τις γαλλικές αρχές.
Συγκεκριμένα, φέρεται να αξιοποίησε τις επαφές του με τον Γάλλο ομόλογό του, από τον οποίο ζήτησε τη λίστα. Το Παρίσι αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στην Ελλάδα «για να δοθεί ένα χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και να συγκεντρώσει κάποια χρήματα από φοροφυγάδες εκατομμυριούχους» όπως περιγράφει στην εφημερίδα στέλεχος της τότε κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, η λίστα έφθασε πρώτα στην ΕΥΠ και εν συνεχεία παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει ότι την έλαβε το Δεκέμβριο του 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χθες, Δευτέρα, σε παρέμβασή του στο Mega, ότι ζήτησε στις αρχές του 2011 έρευνα από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για τους 15 μεγαλύτερους καταθέτες που περιλαμβάνει η λίστα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε το υλικό στον πρώην εισαγγελέα Ιωάννη
Διώτη, που είχε διαδεχθεί τον κ. Καπελέρη στο τιμόνι του ΣΔΟΕ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε τα νομικά προβλήματα που ανέκυπταν από την προσπάθεια αξιοποίησης της λίστας, καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής, ενώ για τους χειρισμούς που ακολούθησαν μετά τον Ιούνιο του 2011 παρέπεμψε στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος υποδεικνύεται ως ο τελευταίος παραλήπτης της λίστας απάντησε διπλωματικά: «Αρχείο που να περιλαμβάνει ονόματα και θα μπορούσε να καταστεί αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας από δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει».
Νομίμως, ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λίστα στο δικαστήριο, ωστόσο άλλες χώρες κατάφεραν να την αξιοποιήσουν, ερχόμενες σε συμβιβασμό με τα πρόσωπα που εμπεριέχονται σε ανάλογες λίστες καταθετών στην Ελβετία.
Συγκεκριμένα, η Ισπανία έβαλε στα ταμεία της 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Γαλλία 4.200 Γάλλοι που ήταν στη λίστα και είχαν φοροδιαφύγει, προσήλθαν αυτοβούλως για να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους.
Στην Ελλάδα, η λίστα απλώς... εξαφανίστηκε. Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τη διαδρομή της λίστας υποστηρίζουν ότι αντίγραφα του usb stick που παραδόθηκε στην ΕΥΠ κρατήθηκαν και σε άλλα υπουργεία και εξέφραζαν την απορία τους για την πρόθεση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επικοινωνήσει και πάλι με τις γαλλικές Αρχές για να ζητήσει αντίγραφο.
Farosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου