Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η «ανάσα» του Υπ. Παιδείας φέρνει την ασφυξία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ζητούν την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους ως πραγματικό χρόνο εργασίας και όχι ως κουρελόχαρτου. Βασικό τους αίτημα είναι η αύξηση των διορισμών.

Η «ανάσα» του Υπουργείου Παιδείας φέρνει την ασφυξία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούςΟι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ζητούν την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους ως πραγματικό χρόνο εργασίας και όχι ως κουρελόχαρτου. Βασικό τους αίτημα είναι η αύξηση των διορισμών.

Η «ανάσα» του Υπουργείου Παιδείας φέρνει την ασφυξία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Πριν από δύο χρόνια περίπου η ημερομηνία ψήφισης του 3848 αποδείκνυε την στρατηγική σημασία του νόμου. Μία μέρα πριν από την ψήφιση του Μνημονίου και το πρώτο που έπρεπε να μπει σε τάξη ήταν το δημόσιο σχολείο. Μέρος του νόμου επαναπροσδιόριζε τον τρόπο και κυρίως της λογική διορισμού των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Μετά από ένα φοβερό μπλοκάρισμα στους πίνακες ακριβώς επειδή διορισμοί δεν γίνονταν, μετά από ένα σωρό ρυθμίσεις που υπόσχονταν διορισμό για να χρυσώσουν το χάπι όσων για χρόνια δίδασκαν ανά την Ελλάδα ως συμβασιούχοι, αλλά όχι ως μόνιμοι, ήρθε ο 3848 για να μηδενίσει το κοντέρ. Κι όταν λέμε μηδενισμό του κοντέρ αυτό αφορά κυρίως τον μηδενισμό των προϋπηρεσιών. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της πραγματικής προϋπηρεσίας, αλλά και των τυπικών προσόντων στην πραγματικότητα έδειξε πόσο απαξιώνεται η δουλειά στο σχολείο και πόσο αποθεώνεται το «χαρτί», αυτό που ο καθένας από εμάς με δικό μας κόστος σε χρόνο και χρήμα οφείλουμε να αποκτούμε και να αποκτούμε και να αποκτούμε… Ο δε ορισμός της μεταβατικής περιόδου ως περιόδου προσαρμογής θεσμοθετήθηκε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Και φυσικά οι παρενέργειες πάμπολλες. Οι διοριστέοι δεν έχουν διοριστεί ακόμα, τα χρόνια δουλειάς στο σχολείο δε φαίνονται πουθενά, ενώ ακόμα και η μισθολογική τους προσμέτρηση φαντάζει αστεία με τόσες περικοπές.

Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί φωνάζουμε για το άνοιγμα των πινάκων και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας. Ακόμα και εκείνοι που ήταν κάποτε το δεξί χέρι της Αννούλας και έριχναν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα ποσοστά ανεργία των εκπαιδευτικών. Και εδώ και έναν χρόνο περίπου που ο κόσμος ξεσηκώνεται όλο και περισσότερο, αιρετοί, βουλευτές, υποψήφιοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι υπόσχονται το άνοιγμα των πινάκων ως σωτήρια λύση για τα προβλήματα των άνεργων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Ας εξετάσουμε, όμως, ένα ένα τα ενδεχόμενα

Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας – Μηδενικοί Διορισμοί: Η καταγραφή της προϋπηρεσίας παραμένει κενό γράμμα όταν οι διορισμοί, χωρίς υπερβολή, τείνουν στο μηδέν. Όσα μόρια κι αν συγκεντρώνει κανείς τι θα τα κάνει αν δε βλέπει πουθενά φως στο τούνελ. Για αυτό, λοιπόν, και το Υπουργείο πιπιλάει μία καραμέλα παραμυθιάζοντας χιλιάδες ανθρώπους, αφού κανένα κόστος δεν έχει
Άνοιγμα της προϋπηρεσίας – Ελάχιστες και «κατευθυνόμενες» προσλήψεις αναπληρωτών: Αυτά τα χρόνια που πέρασαν δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που αν και δούλεψαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, παραμένουν κολλημένοι στις ίδιες θέσεις του πίνακα, μη μπορώντας να διεκδικήσουν μία καλύτερη τοποθέτηση, ένα σχολείο πιο κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας του κ.λπ. Και πολλοί μιλούσαν για την αδικία αυτή. Μόνο που ο τρόπος των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών, ακόμα και αυτών των ελάχιστων που πλέον αποδεικνύουν ότι και προϋπηρεσία να έχεις δε σημαίνει ότι θα δουλέψεις,  έδειξε ότι ούτε αυτό είναι σίγουρο. Γιατί μπορεί τελικά να είσαι πρώτος σε έναν πίνακα, αλλά από την Ηγουμενίτσα να βρεθείς στη Ρόδο, που αν και 20η επιλογή σου σου έλαχε, αφού η διεύθυνση «έκανε λάθος», «ξέχασε», «δεν πρόλαβε» να βγάλει τα κενά…
Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και ν.3848. Μέχρι στιγμής κανείς από τους διαφημιστές της άποψης (βλ. Υπουργείο, Μπράτης, ΕΘΝΟΣ) δεν έχουν διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί η προϋπηρεσία. Μήπως, λοιπόν, μιλάμε για έναν έμμεσο τρόπο εφαρμογής του 3848; Και για να θυμηθούμε λίγο πώς έχουν τα πράγματα ας δούμε τι λέει ο νόμος.

Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:

Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.

Για αυτό μιλάμε, λοιπόν; Γιατί αυτό μόνο κοροϊδία είναι.  Αν το Υπουργείο ψάχνει να βρει νέα καρότα και μαστίγια δε θα του χαριστούμε και όπως λέει ο σοφός λαός «τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο». Γιατί δεν πρόκειται περί ψωμιού, αλλά περί δηλητηριασμένου μήλου. Αν η αναγνώριση προϋπηρεσίας σημαίνει εφαρμογή του 3848 με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τρόπο διορισμού, τους όρους εργασίας μας και τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, λυπούμαστε, δε θα πάρουμε.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη μη εφαρμογή του 3848, την κατάργηση της ελαστικής εργασίας και τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο, γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν αποτελούν ένα κλαδικό συντεχνιακό αίτημα, αλλά μία ανάσα για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Ζητάμε την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας ως πραγματικού χρόνου εργασίας, όμως, και όχι ως κουρελόχαρτου, πάντα με ταυτόχρονη αύξηση των διορισμών.

Αυτά γιατί, όπως αποδεικνύεται, κ. Αρβανότοπουλε και λοιπή συμμορία, δε μασάμε κουτόχορτο!



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου