Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σύλληψη Μιχαλολιάκου-Κασιδιάρη

Σύλληψη του αρχηγού της ΧΑ και των βουλευτών Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού. Αναζητούνται οι Παππάς και Μίχος. Δέκα κακουργηματικές κατηγορίες στο πόρισμα του αντεισαγγελέα. Συνολικά 38 τα εντάλματα σύλληψης. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου άρχισε μπαράζ συλλήψεων, το οποίο μάλιστα ξεκίνησε από τον επικεφαλής του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο.
Οι συλλήψεις έγιναν βάσει της διαδικασίας του αυτοφώρου και όχι μέσω ενταλμάτων. Συνελήφθησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος ΜιχαλολιάκοςΗλίας ΚασιδιάρηςΗλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη βουλευτές οι Νίκος Μίχος και Χρήστος Παππάς. Επίσης έχει συλληφθεί ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, ο οποίος φέρεται μέσω της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου ότι έχει συνομιλήσει επτά φορές με τον δράστη της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα...

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 38 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί (αλλά όχι εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων).
Οι συλλήψεις δρομολογήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαραλαμπο Βουρλιώτη σχετικά με παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης.

Φωτιά το πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εννιασέλιδο πόρισμα που συνέταξε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός περιγράφεται η ιεραρχία και η δομή της οργάνωσης. Ως αρχηγός περιγράφεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ως υπαρχηγός ο βουλευτής Χρήστος Παππάς ο οποίος αναζητείται.
Τα αδικήματα που περιγράφονται αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης - το οποίο είναι διαρκές και ισχύει μέχρι τη σύλληψη του δράστη, πέντε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβίαση, βομβιστικές επιθέσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
Αναζητείται επί του παρόντος στο πλαίσιο της έρευνας αν έχει τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Συνολικά πρόκειται για δέκα κακουργηματικές κατηγορίες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εγκληματική οργάνωση υφίσταται από το 1987 και είναι δομημένη στην αρχή του «φύρερ μπρίνσιπ», ότι δηλαδή υπάρχει ανώτερος αρχηγός στον οποίο αναφέρονται όλοι.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον εισαγγελέα προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες και εν συνεχεία θα οδηγηθούν στην Ευελπίδων. Αρχικά η δικογραφία θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, ενώ στη συνέχεια -λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης- θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών, προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής που θα συνεχίσει την έρευνα.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που συλλαμβάνεται αρχηγός κόμματος και βουλευτές χωρίς άρση ασυλίας.

Ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Δένδιας - Αθανασίου

Στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό.
Εξερχόμενος ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «εγώ και ο κ. Αθανασίου ενημερώσαμε τον κ. Σαμαρά για τα τελευταία γεγονότα. Η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας».
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράμμισε ότι «είχα πει χθες και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και οι θεσμοί λειτουργούν. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Για όσους συνελήφθησαν θα υπάρξει δίκαια δίκη. Το τονίζω: δίκαια δίκη».

Αντίδραση από ΧΑ

Ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Παναγιώταρος που μετέβη στη ΓΑΔΑ και εν συνεχεία συνελήφθη είπε ότι ο κόσμος θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή, είτε με αυτό το όνομα είτε με άλλο. Ο Γιώργος Γερμενής, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή έφτασε το 15% και γι’ αυτό την πολεμούν. «Ξήλωσαν αστυνομία και ΕΥΠ για να μας συλλάβουν».
Εξω από τη ΓΑΔΑ έχουν συγκεντρωθεί οπαδοί της Χρυσής Αυγής και αστυνομικές δυνάμεις.

H Βουλευτική ιδιότητα

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής.
Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.

Κόβεται η χρηματοδότηση για τη Χρυσή Αυγή

Να σημειωθεί ότι σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή με την συμμετοχή των Γ. Μιχελάκη, Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων θα αρκεί η άσκηση δίωξης για κακουργηματικές πράξεις.Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:
Στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Χαράλαμπου Αθανασίου, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ.Νίκου Δένδια, και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκη Βορίδη με θέμα την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή Βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.
Όπως αποφασίστηκε, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου