Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

15 Πράγματα, που Δεν Ξέρετε για τα Ονειρα

Το να ονειρεύεσαι είναι μια από τις πιο μυστηριώδη και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στην ζωή μας. Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής, κάποια όνειρα υποβάλλονταν από την Ρωμαϊκή Σύγκλητο για ανάλυση και ερμηνεία. Πίστευαν ότι ήταν μηνύματα από τους θεούς.


Οι ερμηνευτές των ονείρων συνόδευαν τους ηγέτες στρατηγούς στις μάχες και τις εκστρατείες! Εκτός από αυτό, είναι επίσης γνωστό, ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν λάβει τις δημιουργικές τους ιδέες από τα όνειρα τους. Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα όνειρα;

Ορίστε 15 ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τα όνειρα. Απολαύστε. Και το πιο σημαντικό, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε μαζί μας τα όνειρά σας στα σχόλια.


1. Ξεχνάς το 90% των ονείρων σου

Μέσα σε 5 λεπτά αφότου ξυπνήσεις το μισό από το όνειρο σου έχει ξεχαστεί. Μέσα σε 10 λεπτά έχεις ξεχάσει το 90%.



2. Και οι τυφλοί ονειρεύονται

Οι άνθρωποι που έχασαν την όραση τους αφού είχαν γεννηθεί μπορούν να βλέπουν εικόνες στα όνειρα τους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν εξίσου έντονα όνειρα στα οποία συμμετέχουν οι άλλες αισθήσεις τους (ήχος, όσφρηση, αφή και συναίσθημα).


3. Όλοι ονειρεύονται

Κάθε ανθρώπινο όν ονειρεύεται (εκτός από περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών). Αν νομίζεις ότι δεν ονειρεύεσαι – απλά ξεχνάς τα όνειρα σου.


4. Στα όνειρα μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που ήδη γνωρίζουμε

Το μυαλό μας δεν δημιουργεί πρόσωπα – στα όνειρα μας βλέπουμε αληθινά πρόσωπα από αληθινούς ανθρώπους που έχουμε δει κατά την διάρκεια της ζωής μας, αλλά μπορεί να μην ξέρουμε ή θυμόμαστε. Όλοι έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη την ζωή μας, έτσι έχουμε μια ατελείωτη προμήθεια από χαρακτήρες για να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος μας κατά την διάρκεια των ονείρων μας.


5. Δεν είναι όλων τα όνειρα έγχρωμα

Το 12% των ατόμων με μειωμένη όραση ονειρεύονται αποκλειστικά σε μαύρο και άσπρο. Το υπόλοιπο ποσοστό βλέπει έγχρωμα όνειρα. Μελέτες από το 1915 έως το 1950 υποστήριζαν ότι η πλειονότητα των ονείρων είναι ασπρόμαυρα, αλλά αυτά τα αποτελέσματα άρχισαν να αλλάζουν από την δεκαετία του ’60. Σήμερα μόνο το 4,4% των ονείρων των ατόμων κάτω από 25 χρονών είναι ασπρόμαυρα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η αλλαγή των αποτελεσμάτων μπορεί να συνδέεται με την αλλαγή από την ασπρόμαυρη τηλεόραση στην έγχρωμη.


6. Τα όνειρα είναι συμβολικά

Αν ονειρεύεσαι για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, συχνά το όνειρο δεν έχει σχέση με αυτό. Τα όνειρα μιλάνε σε μια βαθιά συμβολική γλώσσα. Οποιοδήποτε σύμβολο «συλλαμβάνει» το όνειρο σου, είναι μάλλον απίθανο να έχει την πραγματική του σημασία.


7. Συναισθήματα

Το πιο κοινό συναίσθημα που βιώνεις στα όνειρα είναι το άγχος. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο κοινά από τα θετικά.


8. Μπορεί να δεις τέσσερα με εφτά όνειρα μέσα σε μια νύχτα

Κατά μέσο όρο μπορεί να ονειρεύεσαι για μία ή δύο ώρες κάθε βράδυ.


9. Τα ζώα ονειρεύονται και αυτά

Έχουν γίνει έρευνες σε πολλά διαφορετικά ζώα και όλες έχουν δείξει τα ίδια εγκεφαλικά κύματα κατά την διάρκεια του ύπνου με αυτά ενός ανθρώπου που ονειρεύεται. Παρατήρησε ένα σκυλί που κοιμάται. Τα πόδια του κινούνται σαν να βρίσκονται σε λειτουργία και κάνουν περίεργους ήχους σαν να κυνηγάνε κάτι σε ένα όνειρο.


10. Παράλυση σώματος

Ο ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM) είναι ένα φυσιολογικό στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών. Ο ύπνος REM σε ενήλικες καταλαμβάνει συνήθως το 20-25% του συνολικού ύπνου, περίπου 90-120 λεπτά του βραδινού ύπνου.

Κατά την διάρκεια του REM το σώμα παραλύει από έναν μηχανισμό στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κινήσεις που εμφανίζονται στο όνειρο προκαλώντας το φυσικό σώμα να κινηθεί. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτός ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί νωρίτερα, κατά την διάρκεια ή μετά από τον φυσιολογικό ύπνο, την ώρα που ο εγκέφαλος ξυπνάει.


11. Ενσωμάτωση στο όνειρο

Το μυαλό μας ερμηνεύει τα εξωτερικά ερεθίσματα με τα οποία βομβαρδίζονται οι αισθήσεις μας όταν κοιμόμαστε και τα ενσωματώνει στο όνειρο. Αυτό σημαίνει ότι, μερικές φορές στα όνειρα μας ακούμε έναν ήχο από την πραγματικότητα και τον ενσωματώνουμε με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα μπορεί να ονειρεύεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια συναυλία, ενώ ο αδερφός σου παίζει κιθάρα κατά την διάρκεια που εσύ κοιμάσαι.


12. Οι άνδρες και οι γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά

Οι άνδρες τείνουν να ονειρεύονται περισσότερο άλλους άνδρες. Περίπου το 70% των χαρακτήρων στο όνειρο ενός άνδρα, είναι άνδρες. Από την άλλη πλευρά, το όνειρο μιας γυναίκας περιέχει σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Εκτός από αυτό, οι άνδρες έχουν γενικά πιο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρα τους από ότι οι γυναίκες.


13. Προγνωστικά όνειρα

Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών σε μεγάλα σύνολα πληθυσμού δείχνουν ότι μεταξύ του 18% και 38% των ανθρώπων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα προγνωστικό όνειρο και το 70% έχει βιώσει déjà vu. Το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν στα προγνωστικά όνειρα είναι ακόμη υψηλότερο – κυμαίνεται μεταξύ 63% και 98%.


14. Αν ροχαλίζεις, δεν μπορείς να ονειρευτείς

Αυτό το γεγονός επαναλαμβάνεται παντού στο διαδίκτυο, αλλά είμαι λίγο καχύποπτος αν είναι πραγματικά αλήθεια, καθώς δεν βρήκα κανένα επιστημονικό στοιχείο που να το υποστηρίζει.


15. Μπορείς να βιώσεις οργασμό στο όνειρο σου

Δεν είναι μόνο το σεξ τόσο ευχάριστο όσο στην πραγματική ζωή σου όταν ονειρεύεσαι, αλλά και η εμπειρία ενός οργασμού είναι τόσο δυνατή όσο και μια πραγματική, χωρίς κανένα υγρό αποτέλεσμα. Οι αισθήσεις που γίνονται αισθητές όταν έχεις διαυγή όνειρα (αφή, ευχαρίστηση, κ.α.) μπορούν να είναι τόσο ευχάριστες και δυνατές (ή ακόμα ισχυρότερες) όσο οι αισθήσεις στον πραγματικό κόσμο.


Λοιπόν, ελπίζω να περάσατε ωραία διαβάζοντας αυτά τα περίεργα γεγονότα σχετικά με τα όνειρα. Τώρα θα πάω πάλι στο κρεβάτι μου για να τσεκάρω αυτά τα στοιχεία άλλη μια φορά. Καληνύχτα και όνειρα γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου