Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ρώσοι θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν ΜΑΜΟΥΘ!

Ρώσοι θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν ΜΑΜΟΥΘ!
Eπιστήμονες από τη Σιβηρία έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν σκελετό με αίμα μαμούθ, το οποίο διατηρήθηκε για 10.000 ολόκληρα χρόνια. Το δείγμα αίματος που βρέθηκε στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ, είναι αρκετά καλοδιατηρημένο και βάζει τους επιστήμονες στην τολμηρή σκέψη να επιχειρήσουν την κλωνοποίηση του ζώου.

Σύμφωνα με την ομάδα που ανακάλυψε το δείγμα του θηλυκού μαμούθ, πιθανολογείται ότι το γιγαντιαίο αυτό πλάσμα πέθανε σε ηλικία 50 με 60 ετών. Όπως αναφέρει η εφημερία Siberian Times, το αίμα του μαμούθ είναι στη διάθεση των επιστημόνων της Νότιας Κορέας, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο κλωνοποίησής του.

A researcher from the Northeastern Federal University in Siberia holds a test tube with what scientists are calling 'a sample of well-preserved blood' found in a carcass of a female woolly mammoth.

Οι επιστήμονες στάθηκαν πολύ τυχεροί, αφού έφεραν στο φως σημαντικά μέρη του σκελετού του. Η κάτω γνάθος και ιστοί της γλώσσας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να εισαχθούν στο εργαστήριο για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις. Ωστόσο, τα μέρη του σώματός του, που ήταν εκτεθειμένα, προφανώς έχουν αποτελέσει τροφή για πολλά αρπακτικά, κι έτσι είναι λογικό να μην εντοπίζονται.

This image taken by the Yakutsk-based Northeastern Federal University, shows a researcher working near a carcass of a female mammoth found on a remote island in the Arctic Ocean.

Ο επικεφαλής του Μουσείου μαμούθ του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Βορρά του North Eastern Federal University, Σέμιον Γκριγκόριεβ, δήλωσε στη Siberian Times: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε δείγμα αίματος αλλά και μυικού ιστού από ένα τόσο ιστορικό πλάσμα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και αποτελεί πολύ σημαντική ανακάλυψη. Το δείγμα εντοπίστηκε σε έναν 'τάφο' από πάγο, στα νησιά της Σιβηρίας, και το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση οφείλεται στην ψύξη που έχει υποστεί».

As well as a sample of blood, Siberian scientists also discovered a well-preserved sample of muscle tissue from the woolly mammoth carcass.

Βέβαια, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία προσπάθεια «επαναφοράς» του μαμούθ στη ζωή, η οποία παραπέμπει και σε πιο... Jurassic Park σκηνικά, δεν εγγυάται την επιτυχία, καθώς αρκετά στοιχεία του αίματος έχουν αλλοιωθεί και οι συνθήκες του πλανήτη σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες στις οποίες το ζώο ζούσε πριν από 10.000 χρόνια.

Ο σκελετός του μαμούθ, που ζυγίζει περίπου ένα τόνο, έχει μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Σιβηρία και επιστήμονες από τη Νότια Κορέα εξετάζουν το δείγμα σε συνδυασμό με άλλα παλαιότερα δείγματα, προκειμένου να αποφασίσουν αν η κλωνοποίησή του μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου