Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Συγκατοίκηση Φοιτητών Τα υπέρ και τα κατά


Είσαι νέος φοιτητής  ή ερωτευμένος και βρίσκεις την ιδέα της συγκατοίκησης κάτι το συναρπαστικό και  πρωτόγνωρο ή είσαι «παλιός» και αποφάσισες να αλλάξεις όπως λέμε ρότα και να περάσεις την υπόλοιπη ζωή μαζί με τον κολλητό-ή σου ή τον άνθρωπό σου;
Όποιος και αν είναι ο λόγος, με το άκουσμα του όρου συγκατοίκηση,  σου έρχονται στο μυαλό δύο πράγματα:

 α) η συγκατοίκηση με συμφοιτητή ή φίλο 
 β) η συμβίωση προκειμένου να προχωρήσετε την σχέση σας (ερωτική). Μένοντας από την αρχή της φοιτητικής μου ζωής με συγκάτοικο και τους τελευταίους μήνες μάλιστα με δύο συγκάτοικους πιστεύω ότι μπορώ να εκφράσω την άποψη μου περί των αρνητικών  και των θετικών πραγμάτων της συγκατοίκησης..

Θετικά

  • Έχεις σχεδόν όλη την ώρα παρέα στο σπίτι, ξέρεις ότι θα γυρίσεις από τη σχολή ή τη δουλεία και θα είναι το φιλαράκι σου να σε περιμένει, να δείτε μια ταινία, να πείτε μια κουβέντα  ή να πιείτε μια "τσιτσιμπύρα"  τέλος πάντων. Δεν θα είσαι μόνος σου εσύ, ο τοίχος και το laptop..
  • Οι δουλείες του σπιτιού, τα λειτουργικά του έξοδα καθώς και το μαγείρεμα μοιράζονται στα δύο, διευκολύνοντας έτσι και την τσέπη των γονιών σου αλλά και τη δική σου. 
  • Λείπεις από το μέρος που σπουδάζεις για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά ξέρεις ότι έχεις ένα άτομο το οποίο θα φροντίσει για τις ανάγκες του σπιτιού και θα σε ενημερώσει για κάθε τυχόν αναποδιά.
  • Το «φαί της μαμάς» διπλασιάζεται καθώς σας στέλνουν και οι δύο μαμάδες ταπεράκια με σπιτικό φαγητό.. Προσοχή στα τάπερ οι μανάδες τα υπέρ αγαπάνε.
  • Βγαίνεις έξω και ξεχνάς τα κλειδιά, δε χρειάζεται να ανησυχείς γιατί ο συγκάτοικος σου έχει δεύτερα.
  • Μαθαίνεις διάφορες αξίες της καθημερινή ζωής γιατί μαθαίνεις να μοιράζεσαι, να συμβιβάζεσαι, να γίνεσαι πιο διαλλακτικός και να σέβεσαι τα δικαιώματα και τις προτιμήσεις του άλλου, οι οποίες πολλές φορές μπορεί και να μην συμβαδίζουν απόλυτα με τις δικές σου.
  •  Το σπίτι και η καθημερινότητα θυμίζει ένα ατελείωτο κέντρο διερχομένων ένα σύγχρονο factory (βλέπε Andy Warhol) στο οποίο όλη μέρα βρίσκονται λογής λογής διαφορετικοί τύποι φοιτητών και μη και είναι έτοιμοι να σε παρασύρουν σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα υπό την επήρεια αλκοόλης.

Αρνητικά

Παρόλα αυτά η ιδέα της συγκατοίκησης δε φαντάζει και τόσο ιδανική όσο νομίζεις καθώς:
  • Θα γυρίζεις σπίτι και δεν θα μπορείς να κάνεις ό,τι ακριβώς θέλεις του τύπου να παρατήσεις τα πράγματα σου στην μέση του διαδρόμου να ανοίξεις την μουσική στη διαπασών, να μην κάνεις καμία απολύτως δουλεία και γενικά πράγματα πολύ λογικά όπως να κυκλοφορείς γυμνός μέσα στο σπίτι.
  • Η ερωτική σου ζωή  μπορεί και αυτή να περιοριστεί κάπως γιατί δε θα έχεις το ελεύθερο να βρίσκεσαι σε σεξουαλικές περιπτύξεις ολημερίς και ολονυχτίς, θα πρέπει πρώτα να τα έχεις συμφωνημένα. Σήμερα εγώ, αύριο εσύ.
  • Το χειρότερο όλων, να πέσεις σε συγκάτοικο των άκρων και τι εννοώ με αυτό; Εννοώ συγκάτοικο ο οποίος είναι είτε βρωμιάρης είτε  υποχόνδριος. Και τα άκρα δεν βοηθάνε ούτε στην συγκατοίκηση ούτε πουθενά κατά την γνώμη μου.
  • Στο  θέμα των χρημάτων και των λογαριασμών μπορεί να αποκτήσεις επίσης πρόβλημα αν ο συγκάτοικος σου δεν είναι υπεύθυνος στις οικονομικές υποχρεώσεις του σπιτιού σας. Όμως δεν χρειάζονται και ιδιαίτερα μαθηματικά για να βγάλεις μία άκρη. Μπορείς όλα να τα μοιράζεις δια δύο..
Υστερόγραφο: Η συγκατοίκηση δεν είναι κάτι τραγικό για να φοβηθείς να το επιλέξεις ιδιαίτερα για την φοιτητική σου ζωή. Για την ερωτική σου ζωή θα σου συνιστούσα να το σκεφτείς λίγο παραπάνω άλλα όσο περισσότερο ρισκάρεις τόσα περισσότερα έχεις την πιθανότητα να κερδίσεις. Σίγουρα θα ζήσεις περισσότερα σκηνικά μέσα και έξω από το σπίτι αρκεί να γίνεται μία σωστή συνεννόηση. Εύχομαι σε όλους όσους αποφάσισαν να συγκατοικήσουν πρόσφατα να τους πάνε όλα καλά και να περνάνε ακόμα καλύτερα.

mycampus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου